Archívum

Korábbi rezveratrol-hírek (szakirodalmi válogatás)

2014 szeptember 1.-ig 6476 resveratrollal foglalkozó tudományos közlemény látott napvilágot. Ebben az archívumban azokat a 2010-től publikált közleményeket gyűjtjük ki, amelyekről azt gondoljuk, hogy a szakember és a nem-szakember olvasó egyaránt hasznosnak találhat. [A legfrissebb hírek a Főoldalon a Resveratrol - friss hírek alatt.]

Szakembereknek: Az eredeti (angol nyelvű) közlemények megtalálhatók az USA Egészségügyi Intézetének (NIH) adatbázisában: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed.

Cikkek

—Rezveratrol megállítja a diabeteszes látásromlást, sőt, javítja azt. Köztudott, hogy diabetesz (cukorbetegség) következtében romlik a látás, ami annak tudható be, hogy a retina vérellátása romlik. Kémiailag kiváltott diebeteszben "szenvedő" egereken vizsgálták a rezveratrolnak az egerek látására gyakorolt hatását. Azt találták, hogy a rezveratrol meggátolta az állatok retináján a diabeteszre jellemző szabálytalan érhálózat kialakulását, sőt, részben a már sérült retina keringését javította, így a látást is.

Szakirodalom: Amer. J. Pathol. 177:481, 2010.

Megegyzés: az eredmény összhangban van azzal, hogy humán klinikai vizsgálatokban azt találták (lásd Klinikai vizsgálatok Argina rezveratrollal), hogy a rezveratrol javítja 2-es diabeteszben az inzulin-érzékenységet, azaz a betegek állapotát.

Rezveratrol csökkenti az oxidatív stresszt. Izolált humán vörösvértesteken olasz kutatók kimutatták, hogy rezveratrol adása csökkenti az oxigén szabadgyökök mennyiségét. A rezveratrol ezen hatása - a kutatók véleménye szerint - egy antioxidáns rendszer rezveratrol-indukálta aktiválásának tudható be.

Szakirodalom: Galtieri és mtsai. - J. Biol. Chem. 2010 Jun. 11.

Rezveratrol mint fogyasztószer? Azok közül, akik a rezveratrol tartalmú készítményeinket szedték, sokan jelezték felénk, hogy “zsírpárnáik” tapasztalhatóan zsugorodtak. Nos, egy új vizsgálatban, amely izolált humán zsírsejtek (adipociták) ún. érésének (zsírfelhalmozásának) mechanizmusát tanulmányozta, azt találták, hogy a rezveratrol csökkenti a zsírsejtek “korlátlan” zsírfelhalmozását. A német kutatók véleménye szerint ennek következménye lehet, hogy a rezveratrol javíthatja a Test Tömeg Indexet (testsúly per magasság).

Szakirodalom: Fischer-Posovszky és mtsai. - Amer. J. Clin. Nutr. 2010, 92(1):5-15.

Rezveratrol gátolja az osteoporózist. Svéd kutatók csontszövet sejteket vizsgálva azt találták, hogy a rezveratrol gátolja ezen sejtek öregedéssel kapcsolatos kalcium vesztését. Kimutatták, hogy a háttérben a rezveratrol azon hatása áll, hogy hatékonyabbá teszi ezen sejtek oxigén szabadgyökök elleni védekezését.

Szakirodalom: Anderssom és Lindgren, Biochem. Biophys. Res. Commun. 2010. 401:356.

Rezveratrol serkenti az adiponectin szintézisét. Az adiponectin egy fehérje hormon, amely a glukóz és zsírháztartás szabályozásában játszik szerepet. E hormon szintje csökken diabeteszben és elhízáskor. Megemelkedett szintje pedig arra készteti a szervezetet, hogy több zsírt égessen (ami fogyáshoz vezet, lásd még fent), sőt, javítja – egyelőre egy ismeretlen mechanizmuson keresztül – az inzulin érzékenységet, aminek a csökkenése pedig a 2-es diabetesz (egyik) oka.

Szakirodalom: Liu és mtsai. - J. Biol. Chem. 268:60, 2011.

SIRT1 és az arteriosclerosis. Néhány éve ismert, hogy a resveratrol aktiválja a SIRT1-es gént, amin keresztül érvényesül a resveratrol öregedést-gátló hatása. Azt is tudjuk, hogy a resveratrol számos jótékony hatással bír a szív- és érrendszerre. Kínai kutatók most egy nagyon fontos megfigyelést tettek, amely szerint a SIRT1 gén aktiválása (pl. resveratrollal) gátolja az erek falában található simaizom sejtek szaporodását, ami utóbbi az érelmeszesedés velejárója, ill. ami hozzájárul az erek szűküléséhez.

Szakirodalom: Li émtsai. Circulation Res. 2011, 108:1180.

Megjegyzés: Valószínűnek tűnik, hogy a resveratrol szív- és érrendszerre gyakorolt egyéb jótékony hatása is (legalább) részben a resveratrol SIRT1 aktiváló hatásának tudható be.

MI TUDJUK A HELYES DÓZIST!

klinikai vizsgálatok Argina rezveratrollal.

Az egyetlen amelynek hatékonyságát a HUMÁN KLINIKAI vizsgálat igazolja!


VIZSGÁLATI EREDMÉNYEK

REZVERATROL TARTALMÚ KÉSZÍTMÉNYEINK

Rezveratrol


TOVÁBB A WEBSHOPBA

KAPCSOLAT


Argina Kft

Tel.: (06)30-519-2030
Fax: (06)27-363-222

Email: info@argina.hu

2151 Fót, Szt. Benedek Park 12-14.


LÁSD A TÉRKÉPET

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

© Argina-NutraMed - 2014 e-Communication Kft