Rezveratrol és a francia paradoxon

A rezveratrol (az eredeti, többnyire angol nyelvű szakirodalomban resveratrol, aminek az angol kiejtés miatt javasolt magyar irásmódja: rezveratrol) az utóbbi néhány évben vált az élettan és a biokémia, sőt ma már a klinikai vizsgálatok tárgyává. Az iránta mutatott nagyfokú érdeklődés feltehetően annak tudható be, hogy megtalálták a vörösborban (1), és így sokan benne vélték felfedezni azt a hatóanyagot, amely képes lehet – legalább részben – megmagyarázni az ún. Francia Paradoxon jelenséget.

A Francia Paradoxon.

A franciák épp annyi zsíros ételt fogyasztanak, mint pl. a norvégok. Ennek ellenére a szívinfarktus gyakorisága Franciaorszában kb. ötöde a pl. Norvégiában, vagy éppen a Magyarországon tapasztalhatónak. Sőt, egész Európában Franciaországban a legalacsonyabb a halálos kimenetelű szívinfarktus gyakorisága. E jelenséget – mármint, hogy a magas zsírbevitel mellett is váratlanul alacsony a szívinfartus előfordulási aránya Franciországban – nevezzük Francia Paradoxonnak.

A paradoxon “felfedezése” után szinte már azonnal gyanították, hogy a Francia Paradoxon oka nem a szerencsés francia génekben keresendő. Inkább a franciák vörösbor szeretete, ill. az a tény, hogy a szeretett nedűből viszonylag sokat fogyasztanak, feltehetően jóval többet, mint pl. a norvégok. Ma már ismert, hogy a vörösbor valóban tartalmaz számos kedvező élettani hatással bíró vegületet: speciális flavonoidokat és rezveratrolt, ill. az is, hogy ezek közül elsősorban a rezveratrol tehető felelőssé a Francia Paradoxon jelenségért.

Az a szokatlan gondolat, hogy egy alkoholtartalmú ital, mint pl. a vörösbor, kedvező élettani hatással bírhat, alapos és mindenre kiterjedő kutatói munkát indított el a világ számos élettani és biokémiai laboratóriumában. Mind a mai napig egyre növekvő számban jelennek meg tudományos közlemények, melyek a rezveratrollal kapcsolatos biokémiai és élettani kutatások eredményeiről számolnak be, ill. amelyek a rezveratrol valóban jótékony hatásait bizonyítják. Kiderült pl., hogy a rezveratrol gyulladasgátló és rákellenes hatással bír, csökkenti az inzulin-rezisztenciát 2-es diabetesben, javítja az ún. oxidatív státuszt, az erek állapotát, és mind ezek mellett úgy tűnik növeli a várható élettartamot. A Mayo Klinika belgyógyászati osztályának vezetője, Dr. Breant Bauer szerint: a rezveratrol a legjobb dolog, ami az utóbbi években az emberrel történt*.

Nos, számos jel utal arra, hogy Dr. Bauernak talán még igaza is lehet; érdemes tehát összefoglalnunk az alábbiakban a rezveratrollal kapcsolatos, a szakirodalomból kihámozható tényeket.

* Szó szerinti fordításban: “…a legjobb dolog a szeletelt kenyér felfedezése óta”.

Irodalom (szakembereknek):

1. Siemann EH, Creasey LL. Concentration of the phytoalexin resveratrol in wine. Am J Enol Vitic. 1992; 43(1): 49-52.

X

Klinikai vizsgálatok

Argina rezveratrollal.

Magyarországon az egyetlen, amelynek hatékonyságát HUMÁN KLINIKAI vizsgálatok igazolják!

X
X

Vizsgálati eredmények

Rezveratrol tartalmú készítményeink


Tovább a webshopba

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Kapcsolat


Argina Kft

Tel.: (06)30-519-2030
Fax: (06)27-363-222

Email: info@argina.hu

2151 Fót, Szt. Benedek Park 12-14.


Lásd a térképet

© Argina-NutraMed - 2014 e-Communication Kft