Rezveratrol és a francia paradoxon
Rezveratrol kémia
Rezveratrol és a szív-érrendszer
NOS enzim, ischemiás prekondicionálás, trombocita aggregáció
Rezveratrol és a rák
apoptózis, angiogenezis, metasztázis, gyulladásgátlás, méregtelenítés
Rezveratrol és az öregedés
oxaditív stressz, inzulin rezisztencia, metabolikus betegség
A rezveratrol (az eredeti, többnyire angol nyelvű szakirodalomban resveratrol, aminek az angol kiejtés miatt javasolt magyar irásmódja: rezveratrol) az utóbbi néhány évben vált az élettan és a biokémia, sőt ma már a klinikai vizsgálatok tárgyává. Az iránta mutatott nagyfokú érdeklődés feltehetően annak tudható be, hogy megtalálták a vörösborban (1), és így sokan benne vélték felfedezni azt a hatóanyagot, amely képes lehet – legalább részben – megmagyarázni az ún. Francia Paradoxon jelenséget.
A Francia Paradoxon.
A franciák épp annyi zsíros ételt fogyasztanak, mint pl. a norvégok. Ennek ellenére a szívinfarktus gyakorisága Franciaorszában kb. ötöde a pl. Norvégiában, vagy éppen a Magyarországon tapasztalhatónak. Sőt, egész Európában Franciaországban a legalacsonyabb a halálos kimenetelű szívinfarktus gyakorisága. E jelenséget – mármint, hogy a magas zsírbevitel mellett is váratlanul alacsony a szívinfartus előfordulási aránya Franciországban – nevezzük Francia Paradoxonnak.
A paradoxon “felfedezése” után szinte már azonnal gyanították, hogy a Francia Paradoxon oka nem a szerencsés francia génekben keresendő. Inkább a franciák vörösbor szeretete, ill. az a tény, hogy a szeretett nedűből viszonylag sokat fogyasztanak, feltehetően jóval többet, mint pl. a norvégok. Ma már ismert, hogy a vörösbor valóban tartalmaz számos kedvező élettani hatással bíró vegületet: speciális flavonoidokat és rezveratrolt, ill. az is, hogy ezek közül elsősorban a rezveratrol tehető felelőssé a Francia Paradoxon jelenségért.
Az a szokatlan gondolat, hogy egy alkoholtartalmú ital, mint pl. a vörösbor, kedvező élettani hatással bírhat, alapos és mindenre kiterjedő kutatói munkát indított el a világ számos élettani és biokémiai laboratóriumában. Mind a mai napig egyre növekvő számban jelennek meg tudományos közlemények, melyek a rezveratrollal kapcsolatos biokémiai és élettani kutatások eredményeiről számolnak be, ill. amelyek a rezveratrol valóban jótékony hatásait bizonyítják. Kiderült pl., hogy a rezveratrol gyulladasgátló és rákellenes hatással bír, csökkenti az inzulin-rezisztenciát 2-es diabetesben, javítja az ún. oxidatív státuszt, az erek állapotát, és mind ezek mellett úgy tűnik növeli a várható élettartamot. A Mayo Klinika belgyógyászati osztályának vezetője, Dr. Breant Bauer szerint: “a rezveratrol a legjobb dolog, ami az utóbbi években az emberrel történt”*.
Nos, számos jel utal arra, hogy Dr. Bauernak talán még igaza is lehet; érdemes tehát összefoglalnunk az alábbiakban a rezveratrollal kapcsolatos, a szakirodalomból kihámozható tényeket.
* Szó szerinti fordításban: “…a legjobb dolog a szeletelt kenyér felfedezése óta”.
Irodalom (szakembereknek):
1. Siemann EH, Creasey LL. Concentration of the phytoalexin resveratrol in wine. Am J Enol Vitic. 1992; 43(1): 49-52.
Argina rezveratrollal.
Magyarországon az egyetlen, amelynek hatékonyságát HUMÁN KLINIKAI vizsgálatok igazolják!
Vizsgálati eredmények
Argina Kft
Tel.: (06)30-519-2030
Fax: (06)27-363-222
Email: info@argina.hu
2151 Fót, Szt. Benedek Park 12-14.
Lásd a térképet