Rezveratrol és a szív-érrendszer

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzése. Ahogy arról a "Rezveratrol és a Francia Paradoxon" link alatt már esett szó, a rezveratrol lényegében mint a vörösbor, és így a Francia Paradoxon hatóanyaga vált “népszerűvé” a kutatók körében. Mára már számos kísérleti eredmény bizonyítja, hogy a rezveratrol valóban jelentős szerepet játszhat a szív- és érrendszeri betegeségek kivédésében, sőt, azok gyógyításában is. E betegségek kialakulása – az esetek túlnyomó többségében – az artériák kezdeti rugalmasság vesztésére, majd pedig az ezt követő meszesedésére vezethető vissza (amely utóbbi két folyamatot együttesen szokás érelmeszesedésnek nevezni). Az érelmeszesedés (arteriosclerosis) egy éveken, sőt évtizedeken át kialakuló, számos különböző biokémiai változás következtében kifejlődő betegség, amelynek az utolsó stádiumában már a nagyban leszűkült erek nem képesek a szöveteket kellő mennyiségű vérrel (azaz oxigénnel és bizonyos tápanyagokkal) ellátni, aminek eredménye pl. szívinfarktus vagy sztrók. A széleskörű biokémiai vizsgálatokból ma úgy tűnik, hogy a rezveratrol számos ponton képes az arteriosclerosis folyamatát leállítani, ill. kedvezően befolyásolni.

1. Az adhéziós molekulák keletkezésének gátlása. Az érelmeszesedés folyamata ma már egy speciális gyulladásos folyamatnak tekinthető. Erre utal pl., hogy számos klinikai paraméter, amelyek egy krónikus gyulladás meglétét mutatják, egyben megemelkedett szívinfarktus rizikót is jeleznek. Így az arteriosclerosis kialakulásának során leukociták (fehérvérsejtek) tapadnak ki az érfalhoz, amely folyamat biokémiai szempontból lényegében azonos egy fertőzést követő gyulladás alkalmával történő leukocita aktiválódással. Ez a kitapadás a vaszkuláris endotél sejtek által gyártott ún. adhéziós (fehérje) molekulák segítségével történik. Endotél sejtkultúrákkal végzett kísérletekben azt találták, hogy a rezveratrol hatékonyan gátolja az ilyen addhéziós molekulák szintézisét (1,2).

2. A vaszkuláris simaizom-sejtek szaporodásának gátlása. Az érelmeszesedés bizonyos stádiumában az érfalban található simaizom-sejtek szaporodásnak indulnak és hozzáadódnak a képződő plakk tömegéhez, tovább növelve annak térfogatát, azaz tovább szükítve az adott érszakaszt. Sejt-tenyészetekben azt találták, hogy a rezveratrol képes gátolni a vaszkuláris simaizom-sejtek szaporodását (3,4).

3. A vazodilatáció elősegítése. A megfelelő vazodilatáció (az erek tágulása adott körülmények között, ill. a szívritmusnak megfelelően) a normális kardiovaszkuláris működés elengedhetelen feltétele. Az erek tágulási képessége az érfalban található simaizom-sejtek elernyedési képességének a függvénye. Az erek vérrel találkozó legkülső rétege az ún. endotél sejtekből álló réteg az, amely szabályozza az endotél réteg alatti simaizmok működését úgy, hogy elernyedésre, ill. összehúzódásra képes utasítani a simaizom-sejteket. Az elernyedést kiváltó kémiai utasítás egy, az endotél által kibocsájtott molekula, a nitrogén monoxid (NO), amelyet az endotélben található Nitrogen Oxid Szintáz (eNOS) enzim szintetizál. Öregebb korban, ill. bizonyos kórképekben az endotél sejtek NO gyártó képessége jelentősen csökken, aminek eredményeképen a vazodilatáció mértéke már nem lesz megfelelő, azaz az erek szűkülnek, rugalmasságukat vesztik. Fontos kihangsúlyozni, hogy ez az NO gyártó képesség csökkenés valószínűleg az egyik kezdeti történés az arteriosclerosis kialakulásának folyamatában. Tenyésztett vaszkuláris sejtek vizsgálatakor figyelték meg, hogy a rezveratrol egyrészt növeli a csökkent mennyiségü eNOS szintézisét (enzim indukció), másrészt fokozza az enzim aktivitását (5,6). Egyben azt is megfigyelték, hogy a rezveratrol gátolja az endotelin-1, az endotél sejtek által bizonyos stimulusok hatására szekretált érszűkítő anyag szintézisét (7). A rezveratrol ezen kettős hatása, azaz az NO keletkezésének fokozása és endotelin-1 expressziójának a gátlása, képes lehet – legalábbis részben – megmagyarázni a “Francia Paradoxon”-ként ismert jelenséget.

4. Trombocita aggregáció gátlás. A sebek gyógyulását elősegítő folyamat a trombociták (vérlemezkék) összecsapódása (aggregációja), amely – normálisan – az érfalon lévő sérülés fizikai lezárását szolgálja. Sajnálatos módon, ez az aggregáció a plakk kialakulásában is szerepet játszik, aminek következtében létfontossagú erek záródhatnak el (szívinfarktus, sztrók, stb...). Vizsgálták magas szívinfarktus rizikójú betegek vérében a trombocita aggregáció jellemzőit, és azt találták, hogy a rezveratrol jelentősen csökkentette a vérlemezkék összecsapódási hajlamát (8,9).

5. Ischemiás prekondicionálás. Az érelzáródás ún. ischemiás sérülést, elhalást okoz (ischemiás epizód) abban a szövetben, vagy szövet-részben, amely az érintett ér által ellátott. Ez, amennyiben a szív egy adott erében következik be, szívinfarktushoz, ha pl. egy agyi érben, akkor sztrók kialakulásához vezethet. Kísérleti körülmények között tapasztalták, hogy ilyen ischemiás epizódokkal szemben (amennyiben azok viszonylag rövid ideig tartanak, de töbsször ismétlődnek) egy védelmi mechanizmus alakul ki. Az ilyen jellegű védelem kialakulását nevezik ischemiás prekondicionálásnak. Kiderült, hogy rezveratrol hatására ez a mechanizmus jóval hatékonyabban működik, pl. az ischemiás epizód nyomán elhalt szöveti terület szívizomban is (10) és az agyban is (11) jóval kisebb rezveratrol-előkezelt, mint nem-kezelt állatokban. Feltehető, hogy a rezveratrol ezen szívinfarktus/sztrók elleni hatása összefüggésbe hozható azzal a fent említette ténnyel, hogy a rezveratrol aktiválja a NOS enzimet (lásd fenn), aminek működése elengedhetetlen a prekondicionálás kialakulásához. Nagyon valószínű, hogy a rezveratrol ischemiás prekondicionálást fokozó hatása közvetlen kapcsolatban áll a “Francia Paradoxon”-nal.

Irodalom:

  1. Olive oil and red wine antioxidant polyphenols inhibit endothelial activation: antiatherogenic properties of Mediterranean diet phytochemicals.Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2003; 23(4): 622-629.
  2. Activity in vitro of resveratrol on granulocyte and monocyte adhesion to endothelium. Am J Clin Nutr. 1998; 68(6): 1208-1214.
  3. Inhibition of cyclic strain-induced endothelin-1 gene expression by resveratrol. Hypertension. 2003 Dec; 42(6): 1198-205.
  4. Resveratrol decreases early signaling events in washed platelets but has little effect on platalet in whole blood. Blood Cells Mol Dis. 2000; 26(2): 144-150.
  5. Das S, Das DK. Resveratrol: a therapeutic promise for cardiovascular diseases. Recent Pat Cardiovasc Drug Discov. 2007; 2(2): 133-8.
  6. Raval AP, Lin HW, Dave KR, Defazio RA, Della Morte D, Kim EJ, Perez-Pinzon MA. Resveratrol and ischemic preconditioning in the brain. Curr Med Chem. 2008; 15(15) :1545-51.

Klinikai vizsgálatok

Argina rezveratrollal.

Magyarországon az egyetlen, amelynek hatékonyságát HUMÁN KLINIKAI vizsgálatok igazolják!

X
X

Vizsgálati eredmények

Rezveratrol tartalmú készítményeink


Tovább a webshopba

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Kapcsolat


Argina Kft

Tel.: (06)30-519-2030
Fax: (06)27-363-222

Email: info@argina.hu

2151 Fót, Szt. Benedek Park 12-14.


Lásd a térképet

© Argina-NutraMed - 2014 e-Communication Kft