Rezveratrol és az öregedés

Öregedés-gátlás. Különböző fajokban (egér, élesztőgomba, légy, hal, stb...) megfigyelték, hogy az ún. kalória restrikció (csökkentett kalória bevitel) számos kedvezőélettani hatással bír, aminek következtében pl. nő a várható élettartam. Ugyan keveset tudunk még az öregedés ütemét befolyásoló biokémiai folyamatokról, de ezek megismerését talán épp az a felismerés fogja majd nagyban elősegíteni, amely szerint a resveratrol “utánozni”, sőt, túlszárnyalni képes a kalória restrikció által kiváltott kedvezőbiokémiai/élettani hatásokat (1).

Az ábra mutatja, hogy pl. az élesztőgombák esetében a rezveratrol a kalória restrikcióhoz hasonlóan, ill. annál jóval hatásosabban növeli az élesztő sejtek élettartamát. Egy túlhízlalt egerekkel végzett kísérletben hasonló megfigyelést tettek: a kalóriadús étkezés csökkentette az egerek várható élettartamát és rontotta azok általános állapotát (pl. gyakran kialakult bennük a 2-es típusú diabetes, csökkent a fizikai teljesítőképességük, a csont denzitás, az artériák rugalmassága). Ezzel szemben a rezveratrol adása (a magas kalóriájú étrenddel együtt adva is) javította a kisérleti állatok általános egészségi állapotát az összes fent amlített paraméter tekintetében, sőt, jelentősen növelte az egerek élethosszát (2).

A rezveratrol öregedés-gátló hatásával kapcsolatosan érdemes még megjegyezni, hogy az utóbbi évtized orvos-biológiai kutatásainak eredményeit látva egyre inkább kialakulhat egy olyan kép, amely szerint az ún. degeneratív betegségek (az érelmeszsedés, a rák, a metabolikus betegség, a 2-es diabetes, az osteoarthritis, stb...) egyrészt közvetlen összefüggésbe hozhatók az öregedés folyamatával, ill. másrészt valamiféle közös “meghibásodás”, mint pl. az oxidatív stressz, gyanítható a háttérben. Ugyanakkor a rezveratrollal kapcsolatos kutatások épp azt látszanak igazolni (2,3), hogy a rezveratrol a degeneratív betegségek ellen tűnik elsősorban hatékonynak (érelmeszsedés, rák, 2-diabetes, stb...).

Irodalom:

  1. Baur JA, Pearson KJ, Price NL, Jamieson HA, Lerin C, Kalra A, Prabhu VV, Allard JS, Lopez-Lluch G, Lewis K, Pistell PJ, Poosala S, Becker KG, Boss O, Gwinn D, Wang M, Ramaswamy S, Fishbein KW, Spencer RG, Lakatta EG, Le Couteur D, Shaw RJ, Navas P, Puigserver P, Ingram DK, de Cabo R, Sinclair DA. Resveratrol improves health and survival of mice on a high-calorie diet. Nature. 2006 Nov 16; 444(7117): 337-42.
  2. Baur JA, Lewis KN, Peshkin L, Price NL, Labinskyy N, Swindell WR, Kamara D, Minor RK, Perez E, Jamieson HA, Zhang Y, Dunn SR, Sharma K, Pleshko N, Woollett LA, Csiszar A, Ikeno Y, Le Couteur D, Elliott PJ, Becker KG, Navas P, Ingram DK, Wolf NS, Ungvari Z, Sinclair DA, de Cabo R. Resveratrol delays age-related deterioration and mimics transcriptional aspects of dietary restriction without extending life span. Cell Metab. 2008; 8(2): 157-68.

  1. Brasnyó P, Molnár GA, Mohás M, Markó L, Laczy B, Cseh J, Mikolás E, Szijártó IA, Mérei A, Halmai R, Mészáros LG, Sümegi B, Wittmann I. Resveratrol improves insulin sensitivity, reduces oxidative stress and activates the Akt pathway in type 2 diabetic patients. British J. Nutrition (2011), Mar 9: 1 - 7.

Klinikai vizsgálatok

Argina rezveratrollal.

Magyarországon az egyetlen, amelynek hatékonyságát HUMÁN KLINIKAI vizsgálatok igazolják!

X
X

Vizsgálati eredmények

Rezveratrol tartalmú készítményeink


Tovább a webshopba

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Kapcsolat


Argina Kft

Tel.: (06)30-519-2030
Fax: (06)27-363-222

Email: info@argina.hu

2151 Fót, Szt. Benedek Park 12-14.


Lásd a térképet

© Argina-NutraMed - 2014 e-Communication Kft